onsdag 31. mars 2010

Frukter og bær i vår Spanske hage

Noe av det vi setter størst pris på i hagen nede i Spania, er å høste egendyrkede frukter. Vi plantet derfor ulike planter med dette for øye. Blant annet mandler, nisperos, bananer, appelsin, sitron og mye annet.
Bananer måtte vi gi opp, rett og slett fordi eiendommen av og til kan oppleve vind pga plasseringen i åssiden. Bananer er en veldig vindømfintlig plante. Sikkert også ikke særlig tørketålende heller, så de plantene døde fort.
Appelsiner og sitroner er veldig sarte det første året, så vår erfaring er at det ofte er et sjansespill å plante disse hvis du ikke har noen som kan vanne hagen jevnlig. Vi har likevel klart å få en del eksemplarer å overleve det første kritiske året, så nå venter jeg på å kunne høste rike avlinger om ikke så lenge ;-)

Druer har vi ikke hatt problemer med å få til å trives og gro på vår eiendom.
De kommer med rike avlinger i August måned. Vi har både blå og grønne sorter.
Mandeltrær er veldig takknemlige å ha i en spansk hage. De tåler så og si alt, så har du plass i hagen kan du trygt gå for denne. Det er også mulig å spise fruktkjøttet som omgir selve mandelen. Det smaker søtt, lik fersken i smak, men er ikke så kjøttfylte som sistnevnte.
Vi får rikelige avlinger av mandler hos oss.


Nisperos er en deilig, søt frukt med litt syrlig bismak. Deilig å spise som plommer.
Nisperos trives også veldig godt hos oss- totalt overlatt til seg selv størstedelen av året. Vi kan sikkert plukke bøttevis av denne frukten, men holdbarheten er desverre veldig begrenset. Fruktene er modne i Mars/April måned.

2 kommentarer:

  1. Så artig og veldig eksotisk å se mandelfrukt! Det må være så givende å muligheten til å dyrke vekster vi ikke kan her hjemme, de drueklasene var av en litt annen størreslesorden enn de fleste får til her på berget i friluft :) Nydelig druebilde!

    SvarSlett
  2. Jeg har tipset venninnen min som bor i spania om denne siden:) Hun spurte meg nettopp om hva hun kunne ha i hgen, og deres side er jo ypperlig:) Heldige som får så mye spennende i hagen:)

    SvarSlett