onsdag 24. mars 2010

Tips om planter for oss som ikke er fastboende i Spania

Spanske margeritter er veldig takknemlige planter å dyrke i Spania. De ser ut til å stortrives med sol og tørre forhold.NB: De trenger mye sol for å bli riktig riktblomstrende! MEN pass deg om du planter disse i hagen, for de har en tendens å frøså seg som ugress!

Sukkulenter av ulike former og fasonger kan med fordel plantes i krukker og klarer seg som oftest problemfritt uten tilsyn slik at de ser like frodige ut som da du forlot dem et halvt år i forveien.

Dracaena og yucca trives også vanligvis godt med tilværelsen i potter og ser heller ikke ut til å ha vondt av måneder uten regelmessig vanning. Eneste problemet jeg har merket meg er at røttene kan oppleve å bli bolig for sukkermaur. Dette unngås om du setter ben på pottene, eller får dem løftet litt opp fra bakken på andre måter.


Kala (Zantedeschia aethiopica) kan være et fint alternativ om du pleier å oppholde deg i Spania om våren. Heller ikke disse har problemer med å takle ekstrem tørke da de går i dvale til det igjen er bedre klima for dem. Da spirer knollene ivrig igjen! Denne kalaen står på skyggesiden hos meg. Den har stått i samme potte - i samme jord nå i 10 år, men blir like fin og frodig hver vår!. De fleste sorter pelargonier trives også særdeles godt alene i Spansk klima!- De kan plantes både i sol- og skyggesiden og blir etter hvert store, frodige busker. Om jeg opplever å ha et område i hagen hvor andre planter sliter med å overleve, så pleier jeg enkelt og greit å brekke av en pelargonia gren og stikke den rett ned i jorden. Neste gang jeg besøker Spania har den lille stilken ikke bare fått røtter, men også vokst seg stor og frodig! Dette er derfor kanskje pelargoniaens største minus- at den rett og slett vokser seg for høy og dominerende de fleste steder!

2 kommentarer:

  1. Flott oversikt og flotte planter! Jeg la også merke til den lekre trappen der sukkulentene står, så vakker den er. Og partiet bak krukken med Kala på det siste bildet...jeg sukker henført

    SvarSlett
  2. kjempekjekke blogg, har hus i rojales,pueblo lucero;)har fått monge gode tips, har selv mye kaktus og sukkulenter(har ein m forskjellige farver blomster på samme plante, den er vanlig i spania,men hva heter den? har og ei palme,sikta?har lysst å lære mer om dei forskjellige sortene(har ennå tilgode turen t elche....kor kan eg søka om palmer?liker og godt oleander(griser ikkje i hagen)boganvillaene er flotte pga alle fargene som fins,men må renska bedet heila tiå(har gjort for hånd,eg og mann, men neste dag var det vind og bedet var fullt av blader igjen,...ellers lengte tebars kver gong eg lese om spania..(va ein mnd i sommar,glede meg mesten t å bli pensjonist, så m kan vara lengre kver gong..( 20 år t det..;)

    SvarSlett