torsdag 25. mars 2010

Flere tips om planter for oss som ikke er fastboende i Spania

Roser: Jeg har alltid tenkt på roser som vanskelige og krevende planter som trenger jevnlig vedlikehold. Men i nabolaget hvor jeg bor i Spania la jeg merke til en hage som hadde vært vakker og velstelt for 10 år siden. En fastboende kvinne hadde en mengde sorter blomster og planter på eiendommen. På grunn av høy alder solgte hun stedet og flyttet hjem til sitt eget land. Den nye eieren hadde tydeligvis kjøpt eiendommen som et investeringsobjekt, for de 10 årene som har gått er eiendommen lagt brakk og den før så velstelte hagen forfalt og plantene forsvant. Det meste untatt ROSER! De står der like frodige og bugnende som tidligere tider! Jeg har derfor de siste par årene kjøpt inn noen selv for å teste ut- og ganske riktig. De vokser og blir flottere for hver gang!
Krydderurter som rosmarin, lavendel og salvie trives også perfekt i Spanias varme og tørre klima.
Jeg oppdaget egentlig dette ved en ren tilfeldighet. I skråningen bak huset var der et villniss av store busker og tørt gress når jeg hadde fått bygget huset vårt. Etter noen år bestemte jeg meg for at tiden var kommet til å rydde opp i denne delen av eiendommen. Med friskt mot tok jeg med meg rosesaks og sag. Nå skulle villnisset til pers! Men når jeg begynte å klippe kjente jeg den umiskjennelige duften av krydre. Disse buskene må ha blitt plantet en gang lenge før vi kjøpte eiendommen og har klart seg fint blant småsten og bergsprekker.


Ficus Benjamina har vi plantet flere steder på eiendommen, Den vokser ikke så fort som de fleste andre planter, virker grønn og frodig året rundt. Fin som hekk eller solitærplante. Jeg har aldri prøvd den i potter. Tror den trives best å plantes rett i bakken.

Buskbom (Buxus sempervivens) derimot har trivdes veldig godt i krukker på eiendommen. Den har fordelen at den er saktevoksende og kan med fordel også samplantes i litt større potter.
Største minus ifølge mine erfaringer har vært at maur ofte lager tuer i røttene til disse plantene.
Agave vokser vilt i Spania. De kommer i en mengde størrelser former og farger. Lik kaktus og sukkulenter (Den tilhører jo sistnevnte familie) trenger den overhodet ikke vann eller annet stell! Selv de veldig stortvoksende variantene kan få plass i hager som ikke ellers er veldig store. De er nemlig veldig enkle å beskjære. OBS: De fleste viltvoksende artene i Spania har ofte ekstremt skarpe blader! Spesielt tuppen på er sylskarp og kan gjennomtrenge det meste! Jeg pleier å kutte bort spissen etter hvert som bladene dannes.
Aloe vera er mindre og mer takknemlige å ha i en hage, men de har en tendens til å spre seg veldig!
Denne agaven står i inngangspartiet bak mine foreldres hus og det er derfor nødvendig å beskjære bladene jevnlig for å ikke hindre adkomst til eiendommen.
Murene har vi bygget selv for hånd av stein vi fant på eiendommene.

1 kommentar:

  1. Så kjempespenende det du forteller om roser. Mange sorter trenger nok mye mindre vann og kanskje gjødsel enn de fleste tror, de tåler godt noen dager med tørke. Selv i hete norske sommeruker uten regn, er det ikke nødvendig å vanne mer enn 1 gang pr uke. Men da så mye at det blir rotbløyte selvsagt.

    Det var da bra at du har luktesansen inntakt så du fikk reddet de fine krydderurtene :) Agave er en av de vakreste sukkulentene, lekre farver på denne!

    Tusen takk for alle koselige kommentrarer i bloggen min :)

    SvarSlett