onsdag 28. april 2010

Aloe som ikke er "aloe vera"!

Jeg fikk en veldig hyggelig mail fra Orchis angående mitt forrige blogginnlegg. For det første klarte han å identifisere den gjenværende, oransje blomsten på nederste bildet i forrige innlegg. Klatreplanten er en Tecomaria Capensis! Jeg har notert meg både denne og Løvemunn, for det er jo så avgjort en stor fordel å kunne navnene på planter en har i hagen, så en stor takk både til Orchis, RandiF og Ninni! :-)

OBS!
I min kunnskapsløshet har jeg alltid trodd at alle mine aloer er Aloe Vera, men det viser det seg altså at de ikke er. Jeg klipper inn teksten fra mailen til Orchis som har med dette emnet å gjøre siden jeg velger å tro flere enn meg kan ha manglende kunnskaper om aloe plantene og kanskje feilaktig vil benytte dem til sårbehandling:

"Aloeblomstene tilhører ikke Aloe vera, som har grønngule, ganske kjedelige blomster. Vær forsiktig med å bruke saften på huden, hvis du ikke vet hvilken Aloe det er. Noen har stoffer i seg som vår hud ikke liker. Noen er også giftige! De jeg vet benyttes som "hudkrem" er selvfølgelig A. vera (syn. A. barbadensis), og A. arborescens.


Den røde du kaller Aloe, ligner mer på blomsten til en eller annen Kalanchoe. Den oransje kan være Aloe saponaria, såpealoe. Men vanskelig å si uten å se bladene."
 
 

Orchis, her kommer to bilder av tilsvarende planter i knopp: Planten på det første bildet vil springe ut i røde blomster. Bladene er grønne ved stengelen, De har flekker formet som striper både på over- og undersiden. Bladene får en rødbrun farge mot spissen. Jeg tror ikke det er en Kalanchoe siden den har spisse blader med pigger på samme måte som aloe planten nedenfor. Kanskje det er en slags såpe aloe...?
 
 
Planten på bildet under får oransje blomster. Bladene på denne er omtrent helt grønne med vilkårlige, lyse prikker, både på over - og undersiden. Jeg har googlet litt og er usikker på om dette er en Aloe Saponaria siden bildene jeg kunne finne på internett hadde flekker i strukturerte stripeformer, men jeg har tatt feil før ;-)
Jeg må legge til at jeg ikke har plantet noen av disse plantene. De vokser over alt i området og selvsår seg i store mengder på de merkeligste steder. Jeg har likevel stor sans for disse tøffingene. De ser ut til å kunne overleve de mest utrolige forhold. Synd de ikke er så frostherdige at vi kan få dem til å overvintre i hagen i norden!

2 kommentarer:

  1. Ja, der går nok grensen for hva som kan klare seg her. Hvis ikke hadde jeg nok plantet noen av disse vakre skapningene i singelen rundt lavedelbedet, og sikkert noen Agave også, americana f.eks, den er nydelig :)

    SvarSlett
  2. Jeg tror det er mulig.. noen 'naboer' i Brønderslev DK har en riktig stor kaktus plantet i innkjørslen.. den er også vannholdig og blir hver høst pakket inn i halm.. om den overlevde denne vinteren vet jeg ikke..

    Hilsen Bea med hage i Danmark og drivhus i Norge :))

    SvarSlett