mandag 21. februar 2011

Klatreplanter i hagen. Del 1. /Climbers in my garden Part 1.

Jeg skal ikke nekte for at jeg gjerne skulle kastet meg på første fly for å dra til Spania nå for tiden. Jeg er LEI av vinter og snø!!! Men dessverre er det ennå nesten to måneder igjen før våren titter innom Norge :-( Så for å trøste meg selv har jeg funnet frem bildene fra vi var i Spania i Oktober. Tenkte jeg skulle vise dere noen av bildene av klatreplantene som vokser på eiendommen. Her kommer en del av dem: 


Som før sagt er det først de siste par årene jeg har begynt å merke meg navn på plantene vi har kjøpt inn. Derfor vet jeg desverre ikke hva de fleste heter. Jeg vil sette stor pris på om du kan hjelpe meg å identifisere dem!?  :-D
As mentioned before, I have just recently started to note the names of plants and flowers when purchasing them. Due to this I sadly do not know the name of most plants presented here. I will appreciate it a lot if you could help identify them?! 



Planten over og til venstre: 
Denne rosa klatreplanten er utrolig frodig og blomstrer nesten alltid når vi er i Spania. Er den ikke utrolig vakker? 
Plant above and to the left.:
This pink climber is incredibly lush and is almost always in bloom when we arrive Spain. Isn´t it gorgeous?! 



Disse blå klatreplantene kommer i forskjellige blåvarianter. Vi har dem ulike steder på eiendommen siden de er ekstremt nøysomme og kan plantes i tilsynelatende knusktørr jord. De trives i både full sol og halvskygge. 
These blue climbers come in different shades of blue/purple. We have planted them different places on the property since they are so extremely drought tolerant. They also seem to thrive in both full sun and semi- shade.



Nedenfor:
Dronningen blant klatreplanter i Middelhavshager må vel uten tvil være Bougenvillea!? Her en rosa variant som stortrives på terrassen bak mine foreldres hus. Vi har også hvite, lilla og røde bougenvillea, men de "blomstrer" ikke like frodig som denne. Sannsynligvis skyldes dette plasseringen, men jeg inbiller meg også at denne er sterkere enn de fleste andre variantene. Det ser vi spesielt etter kjølige vintre eller ekstremt tørre somre. Da er det de rosa og lilla variantene som klarer seg best i området vi bor i.

Below: 
The queen among climbers in Mediterranean gardens must undoubtably be Bougenvillea!? Below a pink variety thriving on our terrasse. But we also have white, purple and red varieties, but they do not bloom as willingly as this one. Probably mostly due to the location it is planted, but I also believe the pink and purple varieties are stronger than the others. This seems very clearly after cold winters or very dry summers. While the pink and purple ones seem to have no problems, the other colours tend to suffer. 




5 kommentarer:

  1. Det er nok den rosa/lilla som er "hovedarten" av Bougainvillea, og som klarer seg best. Jeg har sett det med forskjellige planter, den sorten som er nærmest den opprinnelige arten, er gjerne sterkest. Den blåblomstrete klatreplanten ser ut til å være en slags søtvier, solanum, muligens Slyngsøtvier? Denne er ganske hardfør når det gjelder krav til jordsmonn, tror jeg...

    SvarSlett
  2. Den første er Podranea ricasoliana, en svært villig plante fra den vakre og fargerike trompettrefamilien (Bignoniaceae). I samme familie finner du bl.a. Jacaranda og Catalpa.

    Den blå er en Solanum rantonnetii. Nyere navn er visst Lycianthes rantonnetii. Strengt tatt ikke en klatreplante, men med sine ganske lange skudd kan den forveksles med en. Finnes både en lysere og en mørkere sort. Se etter dem neste gang du er sydover! :)

    SvarSlett
  3. Wooow!
    For noen bilder,jeg blir helt syyyk,det er jo i slike omgivelser vi ønsker å være nå!
    Så herlig TAKK :)
    Velkommen innom meg:)

    SvarSlett
  4. Ja, nu vil vi gerne have forår!
    Skønne fotos der viser at der er noget at glæde sig til!
    Det hjælper også lidt at så frø til forspiring i vindueskarmen, og følge med i hvordan de udvikler sig! Nu er mine klokkeranker spiret og flere følger efter :-)

    SvarSlett
  5. Hei.
    Så vakkert dere har det i Spania.
    Vi kjøpte selv en leilighet på solkysten ifjor og drømmer om å flytte ned for godt om noen år. Det er utrolig deilig i varmen og i tilegg kunne ha eksotiske planter i hagen.
    Flott utsikt dere har også.

    Hilsen Yngve

    SvarSlett