fredag 24. juni 2011

Nyanser av hvitt...

Nå er det bare én uke til jeg går ut i ferie og i den sammenheng tenker jeg jo på hvordan det står til i hagen vår nede i Spania. I år skal det visst være usedvanlig varmt og tørt, så jeg krysser fingrene og håper alt står bra til... for vi kommer som vanlig til å prioritere vår svenske hage denne sommeren også.
Bildet ovenfor er tatt fra den øvre terrassen vår. Jeg elsker å sitte der og betrakte solen som stiger opp av havet.
Dette blogginlegget skal for en gangs skyld handle om husets interiør, eller rettere sagt møbler. Når vi bygget huset fraktet vi nedover våre gamle møbler fra Oslo rett og slett fordi vi ikke hadde mulighet å ta oss tid til å kjøre rundt på møbeljakt.
Det blir jo ofte slik at brukte møbler, som egentlig var ment som en midlertidig løsning, har en tendens til å ende opp som et mer permanent inventar. Det skjedde også hos oss. Sofagruppen på bildet var en italiensk salong med fylte dunputer, som en gang passet veldig godt inn i en leilighet vi hadde i Oslo, men etter at vi flyttet over i en bolig med mindre stue følte vi den tok for stor plass. Nå står den i vår spanske stue.
Vi har hele tiden ønsket å kjøpe en annen salong, men hvor skulle vi gjøre av den gamle? Etter et opphold i Sør Afrika oppdaget vi det geniale ved å ta innendørs møbler ut under tak. Kanskje det var løsningen for vår gamle salong? Jeg tok kontakt med et møbetapetserer firma, som anbefalte at vi trakk hele salongen om.. i ekte markisestoff! Som sagt så gjort. Vi bestemte oss for et naturfarget- og vannavvisende markisestoff som vi fikk trukket sofagruppen opp i.
Resultatet ble da ikke så verst...? (Beklager den dårlige billedkvaliteten. Bildet ble tatt på kveldstid uten blitz.

Salongen er planlagt plassert utendørs, men under tak. Det fine med den er at en kan søle vin eller annet direkte på stoffet uten at det vil trekke inn. Stoffet er riktignok litt stivt å sitte på, men det fungerer faktisk veldig fint! For første gang holder faktisk dunputene fasongen også etter at en har sittet i stolene! 
Nå har vi plutselig ikke fullt så stort hastverk med å finne ny salong inne i stuen lenger...
(PS: Lenestolen er ikke trukket om og skal ikke plasseres sammen med salongen.)
Dessuten passer det mye bedre sammen med kjøkkenbordet som har hvite stoler, men med trekk av bomullsstoff i samme farge som salongen: Disse kjøper vi på IKEA, og er veldig praktiske siden vi har dobbelt sett med trekk og de dessuten er enkle å vaske!
Utendørs gikk vi også til innkjøp av liggestoler i naturfarger. Trekkene her var riktignok i en beigere tone, men så er jo ikke møblene tenkt plassert i nærheten av hverandre, så jeg tror ikke det skal by på noen problemer.

PS: Som du sikkert har merket oppdaterer jeg denne bloggen veldig sjelden. Det meste av året er jeg jo i Norge, så da konsentrerer jeg meg stort sett om min andre blogg; http://sommerhagen.blogspot.com
Ta deg gjerne en tur innom den! 

Ha en riktig fin dag!

torsdag 26. mai 2011

Beklager det går så lang tid mellom hver gang jeg blogger, men dagene har vært altfor travle i det siste.
April tilbragte jeg noen uker i vår spanske hage. Den var usedvanlig frodig for årstiden, men siden "ugresset" der nede stort sett består av blomster som står i rikt fargeflor sommeren igjennom, var det ikke mye luking jeg har utført. Derimot har jeg begynt å plante en del buskvekster i skråningen av vår oppkjørsel. Siden vårt hus ligger i fjellsiden er det stor høydeforskjell fra innkjørselen og opp til parkeringsplassen nærmest inngangspartiet.
De fleste naboene løser dette ved å bygge 10-12 meter høye murer, for på den måten å få mer terrasse og hage. Vi har valgt å la eiendommen gli mest mulig "naturlig" inn i fjellsiden. Vi bor jo i et terreng med mye natur og ønsker derfor ikke å lage et "sår" i fjellsiden med monstruøse murer, men som en kan se på bildet ovenfor, så blir det litt for smal passasje foran huset, så vi må nok mure opp en terrasse i fremkant.
Vi har egentlig rikelig med terrasseplass fra før, så som jeg nok har nevt i tidligere blogginlegg benytter vi oss av mange krukker som er med på å gi litt liv til en "steinørken" slike terrasser ellers kan gi intrykk av å bli.

Til tross for at Spania stort sett er kjent som et varmt land kan det ofte bli kjølig på kveldstid både sen høst, vinter og tidlig vår. I år ble det derfor investert i glassfoldedører på hele "porchen" Det var en kjempeforbedring siden det nå er mye enklere å nyte kjølige kvelder utendørs. Når solen og varmen kommer tilbake, kan de foldes nesten helt bort slik at rommet blir en åpen løsning igjen.
Vi har forresten eksperimentert med å sette noen store yucca palmer i krukker i porchen. Håpet er jo at de skal klare seg på luftfuktigheten til vi er nede igjen. Det skal jo bli spennende å se om dette er mulig!? (Porchen er under et tett mursteinstak, så plantene vil ikke få tilført noe vann fra regn under vårt fravær.)

De øvrige yucca palmene vi har plassert i krukker rundt på eiendommen trives utmerket. Denne har vi på terrassen foran skyvedørene i stuen- altså utendørs. Det hjelper nok godt at selve potten står i skyggen av min forhatte mur som virker å ha én hovedfunksjon: Å skygge for utsikten ;-)
Denne gangen gjorde jeg forresten noe som jeg er veldig spent på utfallet av; Jeg MALTE stammen på mitt Calamondin tre!
Om du har lest denne bloggen før, har du nok kjennskap til min lille citrus plante jeg kjøpte på Mester Grønn i Oslo for mange år siden. Den fikk et nytt liv i Spania og har nå rukket å bli et stort tre som bærer rikelig med frukt! Det har faktisk blitt så stort at vi nå pleier å spise frokost i skygggen under trekronen!
Jeg har merket meg at frukttrebønder i Spania ofte "maler" trestammene hvite med kalk på sommerstid. Jeg inbiller meg dette har to fordeler:
1) Stammer i solsteken blir kjøligere med et hvitt, beskyttende lag og de transporterer derfor vann mer effektivt til trekronen..?
2) Skadeinsekter blir lettere bytte for fugler oa. på stammer som er malt hvite...?
Uansett: Jeg gjorde det mest av estetiske grunner og syntes en hvit trestamme ville være litt "lekker"... (?) Resultatet ser du på trestammen til venstre på bildet nedenfor. Hva synes du?



Ellers må jeg inrømme jeg er veldig glad i Citrustrærne mine. De blomstrer og bærer frukt Hele året. Blomstene dufter søtlig og friskt - og jeg inbiller meg de holder mygg og andre insekter unna.. Men det kan jo være at mygg uansett ikke trives i en fjellside...!?   :-)
Uansett når jeg besøker Spania er mine Citrus trær i blomst. Bladverket virker alltid friskt, rent og grønt med sine litt blanke blader. Og som enda en bonus bærer trærne som oftest både frukt og blomst samtidig! Jeg håper de snart kan krysse frem noen vinterherdige citrus trær for Norge også... Det hadde vært noe...!?

Stort sett har jeg mine Citrus trær stående på rad og rekke ved innkjørselen nede i veien, men planten til venstre befinner seg ved inngangspartiet på siden av huset. Dette er en Qumquat som heldigvis gir rikelig med frukt, for dette er min absolutte favorittfrukt! Jeg klarer aldri å gå forbi uten å spise et par av disse - med skallet på! De har jo aldri sett et sprøytemiddel så lenge de har vært hos meg ;-)




mandag 21. februar 2011

Klatreplanter i hagen. Del 1. /Climbers in my garden Part 1.

Jeg skal ikke nekte for at jeg gjerne skulle kastet meg på første fly for å dra til Spania nå for tiden. Jeg er LEI av vinter og snø!!! Men dessverre er det ennå nesten to måneder igjen før våren titter innom Norge :-( Så for å trøste meg selv har jeg funnet frem bildene fra vi var i Spania i Oktober. Tenkte jeg skulle vise dere noen av bildene av klatreplantene som vokser på eiendommen. Her kommer en del av dem: 


Som før sagt er det først de siste par årene jeg har begynt å merke meg navn på plantene vi har kjøpt inn. Derfor vet jeg desverre ikke hva de fleste heter. Jeg vil sette stor pris på om du kan hjelpe meg å identifisere dem!?  :-D
As mentioned before, I have just recently started to note the names of plants and flowers when purchasing them. Due to this I sadly do not know the name of most plants presented here. I will appreciate it a lot if you could help identify them?! 



Planten over og til venstre: 
Denne rosa klatreplanten er utrolig frodig og blomstrer nesten alltid når vi er i Spania. Er den ikke utrolig vakker? 
Plant above and to the left.:
This pink climber is incredibly lush and is almost always in bloom when we arrive Spain. Isn´t it gorgeous?! 



Disse blå klatreplantene kommer i forskjellige blåvarianter. Vi har dem ulike steder på eiendommen siden de er ekstremt nøysomme og kan plantes i tilsynelatende knusktørr jord. De trives i både full sol og halvskygge. 
These blue climbers come in different shades of blue/purple. We have planted them different places on the property since they are so extremely drought tolerant. They also seem to thrive in both full sun and semi- shade.



Nedenfor:
Dronningen blant klatreplanter i Middelhavshager må vel uten tvil være Bougenvillea!? Her en rosa variant som stortrives på terrassen bak mine foreldres hus. Vi har også hvite, lilla og røde bougenvillea, men de "blomstrer" ikke like frodig som denne. Sannsynligvis skyldes dette plasseringen, men jeg inbiller meg også at denne er sterkere enn de fleste andre variantene. Det ser vi spesielt etter kjølige vintre eller ekstremt tørre somre. Da er det de rosa og lilla variantene som klarer seg best i området vi bor i.

Below: 
The queen among climbers in Mediterranean gardens must undoubtably be Bougenvillea!? Below a pink variety thriving on our terrasse. But we also have white, purple and red varieties, but they do not bloom as willingly as this one. Probably mostly due to the location it is planted, but I also believe the pink and purple varieties are stronger than the others. This seems very clearly after cold winters or very dry summers. While the pink and purple ones seem to have no problems, the other colours tend to suffer.